Kehidupan di Sarawak sangat mengujakan dan makanan juga sangat banyak yang pelik dan seharusnya anda cuba.
Kali ini saya ingin memperkenalkan buah-buah yang hanya anda akan perolehi di Sarawak.
Let's Scroll down and see whether you have tried it or not..
Buah Pengalaban
Buah ini berwarna merah jambu. Kalau nak makan
buah ini, ia perlu di celur dengan air panas mendidih, dan biarkan seketika. Cara
nak mencelurnya, luruh atau leraikan buahnya celurkan dalam air panas selama 7
minit, bila buah sudah lembut, tapiskannya dan taburkan garam halus secukupnya. Kulit berwarna pink
menjadi lembut, bahagian berwarna putih akan menjadi lembut lemak dan berkrim,
hanya perlu ditekan atau picit semua isi bahagian dalam akan terkeluar macam
cairan aiskrim vanilla rasanya lemak berkrim dan sangat sedap.
Buah Durian Merah 'Dubang'
Durian Merah (Durio graveolens) mempunyai
pelbagai gelaran daripada masyarakat setempat termasuk durian burung, durian
kuning, durian merah, durian otak udang galah, durian dalit atau tabelak.
Manakala mengikut suku kaum ada yang memanggilnya sebagai sukang
(Kadazandusun), lalit (Bisaya), Mara’ang (Sungai) dan sebagainya. Berbeza pula
di Sarawak durian ini selih dikenali sebagai isu/isau manakala masyarakat
Kenyah sebagai durian daun kerana mempunyai daun sebesar telapak tangan orang
dewasa.
Mempunyai fizikal luaran yang juga berduri
seperti durian namun durinya adalah lebih tirus dan panjang dan warna kulit
yang agak kekuningan. Walaupun terdapat beberapa jenis durian merah ini namun
perbezaannya mungkin kurang ketara bagi orang-orang luar, yang pasti isinya
berwarna merah.
Buah Bambangan
Buah Bambangan merupakan salah satu buah
terkenal di Borneo terutamanya Sabah dan Sarawak mempuyai nama lain antaranya
buah mawang, buah embang dan juga buah embawang. Mempunyai ciri-ciri persamaan
dengan mangga namun mempunyai tekstur yang lebih kasar selain daripada
mampunyai rasa yang masam.
Buah ini mempunyai pelbagai saiz dan bentuk
yang kecil biasanya mempunyai bentuk yang lebih bulat, manakala jenis yang
besar berbentuk agak bujur dan boleh mencapai berat sehingga 3-4 kilo sebiji.
Kulitnya berwarna coklat dan agak tebal
manakala rasanya lebih mirip kepada buah bacang. Untuk menikmati buah ini, kita
perlu mengoyakkan kulitnya yang tebal. Buah yang masak juga dikatakan lebih
enak sekiranya dinikmati dengan garam dan cili.
Buah Dabai
Buah dabai merupakan buah bermusim dan
kebanyakannya diperoleh dari kawasan tengah negeri ini begitu terkenal kerana
kelunakan isi dan rasanya yang sedap. Cara memasak buah ini cukup mudah. Buah Dabai
amat sensitif dengan haba panas. Jika kena panas memang masak dan boleh
dimakan. Sedap pulak tu.
Buah yang telah masak di rendam jangan dibiar
kena habiskan kalau dibiar lama warna kuning nya akan berubah warna hitam. Rasa
nya juga sudah menjadi rasa jeruk dabai.
Buah tarap
Merupakan buahan hutan yg berasal dari Borneo
namun pada masa kini, juga ditanam di Filipina dan Indonesia. Merupakan spesies
nangka dan cempedak. Mempunyai isi yang sangat lembut, warna putih, dan isi
sangat tebal dan manis.
Tarap dikategorikan sebagai buah yang sejuk jika
dibandingkan dgn durian yang dikatakan buah yang panas.
No comments:
Post a Comment