Pelbagai makanan yang saya cuba di Sarawak. Pengalaman dan pengetahuan mengenai makanan ini saya ingin kongsikan kepada rakan-rakan sekalian.
NASI AYAM PENYET
Penyet itu adalah istilah yang berasal dari bahasa Jawa yang
bererti lumat. Bermaksud bahan yang di masak di lumatkan.. dalam istilah bahasa
Indonesia.. bumbunya di tumbuk lumat. Di hidangkan pula dengan sambalnya yang
juga di tumbuk lumat. Bila di makan pula tempe, tahu, ulam-ulaman atau ayam di
lumat-lumatkan pula di dalam sambal sebelum ianya di makan bersama nasi.
AMBUYAT
Ambuyat merupakan sejenis hidangan yang berasal dari
bahagian batang dalam sagu sawit. Ambuyat ialah sejenis makanan tempatan di
Labuan dan negeri-negeri Borneo seperti Sarawak dan Sabah di mana makanan ini
kadangkala dikenali sebagai linut.
Ambuyat dimakan dengan garpu buluh yang dipanggil candas,
dengan menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke
dalam sos.
MANOK PANSON
Manok Pansoh adalah sejenis makanan dimana ayam dimasak
dalam buluh. Makanan ini merupakan makanan tradisional masyarakat Iban. Cara
menyediakannya sama seperti menyediakan lemang di Semenanjung Malaysia. ‘Manok’ bermaksud ayam dan ‘Pansoh’ bermaksud dimasak dalam
buluh.
Dalam Bahasa Iban pula,dikenali sebagai ‘Manuk Pansuh’ ataupun ‘ Manuk
Lulun’. Oleh sebab cara masakan ini berasal daripada masyarakat Iban, maka
selain ayam bahan-bahan lain seperti daging ikan disediakan mengikut cara yang
sama.
LAKSA SARAWAK
Laksa Sarawak juga merupakan makanan tradisional yang popular di Sarawak. Laksa Sarawak berbeza dengan laksa-laksa yang terdapat di Semenanjung. Bahan-bahan yang digunakan juga amat berbeza dan ketara.
Kuahnya seperti kuah mee kari akan tetapi rasanya amatlah berbeza dengan mee kari. Rasa kuahnya rasa lemak, manis dan pedas. Bahan yang terdapat dalam laksa sarawak adalah bihun, isi ayam yang dicarik-carik, udang, tauge, hirisan telur goreng dan kuahnya. Laksa sarawak dihidangkan bersama sambal untuk menambah rasa kepedasan dan juga limau kasturi.
KEK LAPIS SARAWAK
Kek lapis Sarawak merupakan sejenis kek/kuih yang paling
popular di sarawak. Kek lapis ini sangat popular ketika sambutan perayaan di
sarawak spt Hari Raya, Krismas, Gawai Dayak, dan tidak ketinggalan Tahun Baru
Cina.
Kek ini mempunyai berpuluh-puluh jenis corak atau pattern
dan setiap jenis mempunyai nama tersendiri yang dicipta oleh orang yang
mula-mula mencipta corak atau pattern kek itu.
Harga kek juga bergantung kepada besar, jenis corak dan
kepayahan membuat kek tersebut. Jadi semakin besar, semakin banyak corak,
semakin susah membuat kek tersebut,maka semakin mahal harga kek tersebut
MEE KOLOK
Mee kolok juga merupakan mee yang popular di Sarawak dan
semakin popular di Semenanjung Malaysia. Mee kolok banyak terdapat di kedai
makanan Melayu dan Cina. Mee kolok terdapat dalam dua jenis iaitu mee kolok
putih dan mee kolok kicap. Selain dikenali sebagai mee kolok, ia juga dikenali sebagai
mee kampua, mee rangkai dan mee kering.
Tetapi ia lebih dikenali sebagai mee kolok. Bukan penduduk
di Sarawak sahaja yang menggemari mee kolok tetapi orang luar yang datang ke
Sarawak juga menggemari mee kolok. Keistimewaannya adalah rasa mee kolok
berbeza dengan rasa mee goreng yang lain dan tekstur mee kolok juga kecil dan
lembut serta kenyal.
No comments:
Post a Comment